Unlock Your Best Self Every Day with New Insights from Neuroscience

Waarom Veranderingen in Je Levensstijl en Technieken om Je ‘Gelukshormonen te boosten’ Vaak Falen om Je Stemming te Verbeteren?

Why Do Food, Lifestyle Changes, and Practices to Boost Your ‘Happy Hormones’ Fail to Reliably Control Your Mood?
De wereld zit vol met experts die advies geven over hoe je je 'gelukshormonen' kunt stimuleren om je stemming en motivatie te verbeteren. Hoewel veel van hun methoden indrukwekkende positieve effecten kunnen hebben, slagen ze er vaak niet in om mensen zich consequent energiek en gemotiveerd te laten voelen, alsof die gelukshormonen soms hun taak vergeten.

Sommige specialisten raden aan om je levensstijl aan te passen of leggen uit hoe bewust eten je darmgezondheid kan verbeteren. De darmen worden ook wel het ‘tweede brein’ genoemd, omdat dit indirect invloed kan hebben op de chemie van de hersenen. Anderen adviseren het consumeren van superfoods of het nemen van supplementen die de dopamine-, serotonine- of GABA-niveaus in de hersenen kunnen verhogen.

Neuro-hacking to boost happy hormones can fail to work

Velen wijzen ook op de voordelen van fysieke oefeningen, ademhalingstechnieken, koude douches, ijsbaden en praktijken zoals mindfulness en meditatie, die allemaal de activiteit van deze neurochemicaliën kunnen stimuleren.

Niemand heeft zo’n uitgebreide verzameling hulpmiddelen samengesteld om het zenuwstelsel positief te beïnvloeden als Stanford-professor Andrew Huberman. Zijn podcasts en instructievideo’s, die door miljoenen mensen online worden gevolgd, behandelen veel essentiële onderwerpen die we eigenlijk op school hadden moeten leren, maar niet hebben geleerd.

Je Kunt Niet Simpelweg Je ‘Gelukshormonen Boosten’ om Je Goed te Voelen Wanneer Je Brein Ze Bewust Tegenhoudt.

Deze praktijken kunnen zeker een positieve invloed hebben op zowel je mentale als fysieke welzijn, en sommige kunnen zelfs levensveranderende verbeteringen teweegbrengen. De belangrijkste redenen waarom je brein toch stemming-bevorderende neurochemicaliën kan tegenhouden, zelfs als ze in overvloed aanwezig zijn, worden echter zelden besproken. Als je echt controle wilt krijgen over hoe je je in elke situatie voelt, is het begrijpen hiervan belangrijker dan al het andere nuttige advies over levensstijl.

Waarom Een Beter Begrip van Je Stressmechanismen de Belangrijkste Sleutel Is tot Meer Controle over Je Stemming-Regulerende Neurochemicaliën

Better Understanding Your Stress Mechanisms is the Most Important Key to Control Your 'happy hormones'

Wanneer je brein beslist dat het beter is voor jou om in een bepaalde situatie in een slechte stemming te zijn, blokkeert het meestal de afgifte van je ‘gelukshormonen’ zoals dopamine, serotonine of GABA, zodat je in een negatieve gemoedstoestand terechtkomt.

Deze reactie is eigenlijk een slim overlevingsmechanisme. In het verre verleden was het juist goed geprogrammeerd dat je je gestrest of angstig voelde bij bedreigingen, of niet gemotiveerd was om te handelen wanneer succes onzeker was.

In de tijd van onze jagers-verzamelaars was het vermijden van onzekerheid en alleen achter prooien aangaan wanneer we zeker waren dat we iets konden vangen een slimme manier om energie te sparen en de overlevingskansen te vergroten.

Hoewel het moderne leven geen constante overlevingsdreigingen meer heeft, werkt ons brein nog steeds op deze oude programmering. Dit betekent dat we in een negatieve stemming kunnen komen en onze motivatie kunnen verliezen wanneer we worden geconfronteerd met onzekerheid, zorgen, of taken die veel inspanning vereisen zonder een gegarandeerde, snelle beloning. Helaas biedt het moderne leven talloze situaties die deze automatische reacties oproepen.

Als je door zo’n reden in een slechte stemming terechtkomt, kunnen een gezonde levensstijl, supplementen, koude douches of andere stemming-verhogende technieken je iets beter laten voelen. Maar zolang je niet de ongepaste, onderbewuste reacties op hedendaagse uitdagingen aanpakt, zal het bijna onmogelijk zijn om op deze manieren betrouwbaar je stemming te verbeteren.

Alleen Door te Leren Hoe Je de Reacties van Je Brein op Negatieve Triggers Kunt Veranderen, Kun Je Betrouwbare Controle Krijgen over Je Stemming

Only Learning the Skills to Change How Your Subconscious Brain Reacts to Negative Triggers Can Give You Reliable Control Over How You Feel Yourself

Wijze boeddhistische filosofen beseften duizenden jaren geleden dat mensen niet fundamenteel lijden onder de onzekerheden en uitdagingen in hun leven, maar onder hoe ze daarop reageren. Zij leren dat, hoewel we niet alles in ons leven kunnen beheersen, we wel volledig kunnen leren beheersen hoe ons brein reageert op wat er gebeurt.

De belangrijkste bevindingen in de neurowetenschap sluiten perfect aan bij deze oude boeddhistische wijsheid. Stress, een slechte stemming en een gebrek aan motivatie worden allemaal veroorzaakt door onze oncontroleerbare, onderbewuste reacties op bepaalde triggers, in plaats van door de triggers zelf.

rewire your brain using Hebb's Law

Door de juiste methoden toe te passen, kunnen we leren om onze automatische, onderbewuste reacties te veranderen. We kunnen ons brein trainen om ons niet langer automatisch in een staat van stress, een slechte stemming of een gebrek aan motivatie te brengen wanneer we geconfronteerd worden met negatieve prikkels.

Er zijn duizenden verbindingen tussen de bewuste en onderbewuste delen van ons brein. Door de juiste kanalen te identificeren en te activeren, kunnen we bewust verschillende stemmingen en gevoelens in onszelf opwekken. Bij negatieve prikkels kunnen we zo onze standaard problematische reacties effectief overschrijven. Neuro-Reflective Thinking is een uitstekende, wetenschappelijk onderbouwde methode die ons stap voor stap leert hoe dit te doen.

Alleen door te leren de stressreacties van ons onderbewuste brein te beïnvloeden, die soms de werking van stemmingsbalancerende neurochemicaliën tegen onze wil onderdrukken, kunnen we dagelijks de beste versie van onszelf naar boven halen.

Door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief ontvang je updates over interessante onderwerpen in de neurowetenschap en krijg je gratis toegang tot premium content.

Share This Post

Stay in Touch

Receive updates about interesting topics on neuroscience and gain free access to our upcoming premium contents.

Subscribe to our newsletter

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.