Deze twee factoren zijn doel en vooruitgang. Als je een duidelijk doel hebt en erin slaagt om richting dat doel vooruitgang te boeken, zal je onderbewuste brein je altijd belonen door neurochemische stoffen zoals dopamine en serotonine vrij te geven in in je hersenen.

Dopamine zorgt ervoor dat je je energieker, gemotiveerder en gelukkiger voelt. Serotonine kan je tegelijkertijd tevreden, ontspannen en aangenaam laten voelen. Daarom, als je motivatie laag is, denk dan niet alleen na over hoe je jezelf beter kunt laten voelen zodat je zin krijgt om te beginnen met wat je van plan bent te doen. Vraag je eerder af hoe je iets kunt doen dat je snel het gevoel van vooruitgang naar een zinvol doel kan geven. Wanneer je daarmee aan de slag gaat en een beetje vooruitgang boekt, zullen je positieve gevoelens vanzelf ontstaan.
Vooruitbeweging stimuleert je brein om je positief en gemotiveerd te laten voelen
Het beste voorbeeld van hoe doel en vooruitgang werken, is het vergelijken van autorijden met op een stoel zitten. Als je vier uur lang op een stoel in een lege kamer zou moeten zitten, zou je gek worden omdat er geen doel is en ook geen vooruitgang. Maar als je vier uur lang in een auto rijdt en het is een fijne rit, kun je er absoluut van genieten, ook al doe je in feite niets anders. Dit komt simpelweg omdat je een duidelijk doel hebt, namelijk je bestemming, en je maakt goede vooruitgang door er met hoge snelheid naartoe te rijden.
Om dezelfde reden, als je je een beetje ongemotiveerd voelt en gewoon een stukje gaat rijden of een wandeling maakt, begin je je meestal beter te voelen. Ook om dezelfde reden genieten veel vrachtwagenchauffeurs van hun werk, ondanks dat het, als je er logisch over nadenkt, een van de meest saaie en zenuwslopende banen ter wereld zou kunnen zijn.
Het is ook interessant om na te denken over wat er gebeurt als je onderweg verdwaalt of vast komt te staan in het verkeer. Je verliest dan het doel of de vooruitgang. De stroom van motiverende neurochemische stoffen in je brein stopt, en je kunt snel gestrest raken. Ook wanner je elke dag veel moet rijden naar je werk, kan je doel zijn betekenis verliezen. Je kunt de ervaring van vooruitgang niet meer als echte vooruitgang ervaren. Uiteindelijk kun je zelfs een hekel krijgen aan het rijden naar je werk en chronisch gestrest raken.
De onderbewuste programmering achter motivatie en het conflict daarvan met veel activiteiten in het moderne leven

De neurologische programmering van ons onderbewuste brein is geëvolueerd om een jager-verzamelaar levensstijl te ondersteunen, niet het moderne leven. Het motiveert ons door dopamine vrij te maken wanneer onze inspanningen snel resultaat opleveren. Maar het ontmoedigt ons om door te gaan als iets geen snelle resultaten oplevert, of als er onzekerheden zijn over de kans op succes. In dat geval wordt ons dopamine-niveau verlaagd.
Vroeger was dit een slimme aanpassing. Het najagen van makkelijk te vinden voedsel was vaak veiliger voor onze overleving dan lange tijd achter moeilijk te vangen prooi aan te gaan. Helaas is deze programmering vaak contraproductief in het moderne leven. Veel van onze activiteiten zijn vol onzekerheden, en het kan dagen, weken, maanden of zelfs jaren duren om de gewenste resultaten te behalen.
Ons onderbewuste ziet veel van onze doelen als te moeilijk om te behalen. Als dit jou overkomt, kun je je gestrest, ongemotiveerd en extreem gevoelig voor afleidingen voelen. Hoewel je onderbewuste brein je op deze manier slecht kan laten voelen, zijn de intenties altijd goed bedoeld. Het probeert je te laten stoppen met wat je doet en je te laten zoeken naar een andere activiteit die gemakkelijker tot succes kan leiden.
Als je wilt voorkomen dat je in zo’n gemoedstoestand belandt en jezelf elke dag gemotiveerd en productief wilt houden, moet je erop letten dat je je dagelijkse activiteiten uitvoert op een manier die aansluit bij de oudere programmering van je onderbewuste brein. Hier zijn negen tips die je kunt volgen om je dopamineniveau hoog te houden:
1. Hoe je je stemming snel kunt verbeteren aan het begin van je dag

Wanneer mensen vroeg in de ochtend wakker worden, voelen ze zich vaak minder goed door lage dopamineniveaus. Als dit jou overkomt, is de snelste manier om jezelf in een gemotiveerde, positieve en productieve stemming te brengen, door bewust een activiteit te kiezen die je een fijne eerste ‘dopamineboost’ kan geven. Begin met iets dat belangrijk voor je is en dat je binnen 15-30 minuten gemakkelijk kunt afronden. Hoe meer je accepteert dat ongemotiveerdheid een natuurlijke staat is, hoe sneller je dopaminereactie zal komen terwijl je vooruitgang boekt bij het voltooien van je eerste activiteit.
2. A Counterintuitive Approach to Supercharge Yourself
Het klinkt misschien contra-intuïtief, maar als je ervoor kiest om iets van je takenlijst aan te pakken dat je absoluut niet leuk vindt, kan je onderbewuste brein je belonen met een dubbele dosis dopamine.
Het is niet waar dat alleen dingen doen die je leuk vindt je gelukkig maakt. Het uitvoeren van taken die je niet graag doet, kan vaak zelfs tot meer geluk leiden als het je verlost van stress of irritatie. Dit principe vormt de basis van een productiviteitshack genaamd de ‘scary hour.’ Bij deze aanpak besteed je het eerste uur van je dag aan de taken op je lijst die je het minst graag doet. Dit kan je dopaminegehalte zo verhogen dat je genoeg motivatie hebt voor alle andere dingen die je de rest van de dag wilt doen. Om dezelfde reden kan het opruimen van je huis of werkplek ook een uitstekende motivatiebooster zijn.
3. Je kunt van tevoren momenten plannen waarop je brein dopamine zal vrijgeven

Hoeveel dopamine je zoogdierenbrein gedurende de dag aanmaakt, hangt altijd af van de vooruitgang die je boekt met betekenisvolle activiteiten. Je kunt simpelweg je werk doen, en als alles goed gaat, zul je je vanzelf gemotiveerd voelen. Het stellen van een paar kortetermijndoelen die haalbaar zijn, kan echter altijd helpen om een constant gevoel van betekenisvolle vooruitgang te creëren. Je kunt ze zelfs elke ochtend opschrijven.
Denk na over dingen die je tevreden zullen stellen tegen de tijd van de lunch en aan het einde van de dag. Als je alleen denkt aan de activiteiten die je moet doen, kunnen die als verplichtingen voelen, wat mogelijk stress bij je onderbewuste brein oproept. Wanneer je echter denkt aan de resultaten van je activiteiten, visualiseer je eigenlijk momenten van succes in je hoofd. Dit conditioneert je onderbewuste brein dat je doelen duidelijk, haalbaar en binnen bereik zijn. Hoe gedetailleerder je de resultaten voor je ziet, hoe beter je je zoogdierenbrein ervan zult overtuigen dat de ‘prooi’ een gegarandeerde succesvolle vangst zal zijn.
4. Vermijd overplanning
envoudige, duidelijke en realistische doelen maken je plan aantrekkelijk voor je onderbewuste brein. Het is het beste om alles wat je wilt bereiken samen te vatten in een paar woorden. Je zou niet meer dan drie doelen per deel van de dag moeten opschrijven, omdat het onwaarschijnlijk is dat je meer dan één belangrijke taak per uur kunt voltooien, en je zult ongetwijfeld ook andere dingen doen. Een lange, gedetailleerde lijst kan ervoor zorgen dat je onderbewuste brein je doelen ziet als ‘te moeilijke prooi’, wat leidt tot gevoelens van stress en overweldiging. Dat is waarschijnlijk niet wat je wilt.
Het is goed om ambitieus te zijn, maar te veel plannen zal ertoe leiden dat je onder je verwachtingen presteert. Omdat je onderbewuste brein geprogrammeerd is om twee tot drie keer meer aandacht te besteden aan potentiële bedreigingen dan aan potentiële bronnen van geluk, zul je waarschijnlijk vergeten om de dingen die je hebt bereikt te vieren. Je zult waarschijnlijk ontevreden zijn over de taken die je niet hebt kunnen afmaken. Hierdoor mis je niet alleen de constante kleine dopamine-stootjes die je anders gemotiveerd zouden houden, maar je zoogdierenbrein zal waarschijnlijk je stressmechanismen activeren om je af te leiden van je mislukte activiteiten.
5. Vieren van zelfs de kleinste prestaties is belangrijker dan je denkt
Je zou bewust zelfs kleine prestaties moeten vieren. Het kan vreemd lijken om elke kleine taak die je uitvoert te vieren, maar je onderbewuste brein heeft deze constante bekrachtiging nodig om je dopaminecircuits actief te houden. Als je regelmatig denkt dat wat je hebt gedaan niet zo belangrijk is, zal je onderbewuste brein dat geloven. Het zal langzaam je motivatiekanalen afsluiten. Als je niet gelooft dat wat je hebt gedaan significant is, dan doe je vanuit zijn oogpunt duidelijk de verkeerde dingen.
6. Volg een goed voorbeeld en je brein zal continu dopamine vrijgeven
Ongeacht het soort werk dat je doet, als je een goed voorbeeld kunt vinden om te volgen, hoef je geen momenten van prestaties te plannen. Je onderbewuste brein zal voortdurend vergelijken wat je creëert met het voorbeeld en zal continu dopamine vrijgeven naarmate je vordert naar een vergelijkbaar resultaat.
7. Laat dopamine natuurlijk stromen door praktisch werk met je handen te doen

Als je praktisch werk met je handen doet, hoef je ook geen momenten van prestaties te plannen om je motivatie de hele dag hoog te houden. Bij elke stap van je werk zie je voor je ogen vooruitgang. Als gevolg daarvan zorgt je onderbewuste brein voor het behoud van een constante stroom van ‘gelukkige’ neurochemicaliën. Dit is de reden waarom veel mensen die graag met hun handen werken nooit op een kantoor zouden willen zitten. Ze zouden de gemakkelijke, constante stroom van voldoening missen die werken met hun handen kan bieden. Dit zijn ook de soorten activiteiten waar mensen zich zo diep in kunnen concentreren dat ze bijna onmogelijk afgeleid kunnen worden.
8. Kies een werk dat bestaat uit het uitvoeren van een reeks eenvoudige taken
Al die mensen wiens werk bestaat uit het uitvoeren van een reeks eenvoudige taken hoeven ook niet te plannen om de vooruitgang in hun werk te voelen. In hun geval is de uitdaging vaak om hun werk zinvol te blijven vinden, vooral als ze repetitieve activiteiten uitvoeren. Degenen die echter diep geloven dat het doel van hun werk zinvol en belangrijk is, kunnen jarenlang precies dezelfde activiteiten uitvoeren zonder hun motivatie te verliezen.
9. Kies een werk waarbij je anderen ondersteunt

Als je werk bestaat uit het ondersteunen, helpen of onderwijzen van anderen, zal het doel van wat je doet altijd betekenisvol zijn. De voortgang in je werk zal altijd zichtbaar zijn. Net als in eerdere gevallen, hoef je geen doelen te bereiken gedurende de dag om gemotiveerd te blijven.